Service in
Swedish
German
English
 

2 viimeksi lisättyä

Maaottelumarssi 1941 -neulamerkki
Näytä

Upseeri kokardi ehjät piikit
Näytä

Näytä kaikki
<- edellinen kirjoituskaikki kirjoitukset seuraava kirjoitus ->

Sota- ja sotilasoppia

24.05.2022 08:04
Blogin kuvituskuva

Ihmisten (ja kansakuntien) välisen kanssakäymisen varsin perinteinen ja vääjäämätön muoto on kautta historian ollut sota - totuus jota on vaikea kumota. Alakynteen ovat varmasti aina jääneet siihen valmistautumattomat ja sinisilmäiset, joko aatteensa sokaisemat tai johtajiensa harhaanjohtamat, toki muistakin syistä on voitu sotia ja konflikteja hävitä. 

Sotaa, joko hyökkäys- tai puolustussotaa eri variaationeen, on aina opiskeltu kirjoista teorian tasolla ja sitten sovellettu käytäntöön - näin meillä Suomessakin. Viimeisten noin sadan vuoden aikana on isompien kahinoiden ja vähän pienempienkin yhteydessä julkaistu tämän aihepiirin kirjallisuutta runsain määrin, joten vääjäämättä sitä on ollut antikvariaattienkin valikoimissa milloin enemmän, milloin vähemmän - tasaisesti vuosien mittaan on niitä myytykin. Parhaimpien kirjojen saatavuus toki varsin pientä siihen nähden miten niitä saisi myytyä. 

Useimpien teosten peruslähtökohdat ja opetukset ovat edelleen käypiä, taistelijan oppaat ovat edelleen "kovaa valuuttaa". Vaikka vastustajalla olisi miljoonien sotavehkeet ja -varusteet, niin niittenkin aiheuttamalta tuholta saattaa välttyä, kunhan ei lähde vastaan palmunlehtiä heiluttaen vaan tutkii tarkoin miten suojautuu ja laittaa "hanttiin".

Jälleen kerraan saatu pikkuerä alan kirjallisuutta asiakkaiden hankittavaksi - viime aikojen uutisointia seuraamalla on nähnyt miten valmistautumattomille on käynyt - rauhankyyhkyt ja -nyyhkyt eivät ole auttaneet sen paremmin kuin Ottawan sopimukset tai Genevenkään sellaiset.

Kohti antikvariaatin kirjaluokittelua "sota" - Mars!

Och samma på skolsvenska - nu har vi fått en liten parti av böcker också på svenska som har anknytning till krigslära och "survival" på stridsfält.  

Kimmo